Adekvatna zamena za plastiku

Dnevno koristimo u mnogo slučajeva plastične predmete, od kesa do činija. U jednom momentu svi ti proizvodi završe u kanti, zatim na nekom otpadu gde se neće razgraditi u narednih nekoliko stotina godina. Ovakvim tempom života smo u prethodnih nekoliko decenija preplavili čitavu planetu plastikom. Sve više se aktiviraju ljudi u ekološkim i raznim drugim organizacijama  da se ovaj problem polako rešava, ali svakako moramo kao pojedinci da naviknemo na  što manje korišćenje ove štetne sirovine.

Već smo videli da mnoge radnje naplaćuju plastične kese  u poslednje vreme, što je smanjilo potrošnju, ali trebalo bi svi kolektivno da prestanemo da ih kupujemo. Bolja opcija je ceger od tekstila koji će nam služiti godinama iznova i iznoava.

Takođe, umesto plastičnih činija za ručak koji nosimo na posao, zdravija opcija po nas, a i po planetu, jesu staklene činije. Isti je slučaj i sa čašama, escajgom i flašicama... Od maja ove godine su takođe počeli i sa proizvodnjom papirnih slamčica kod nas.

Zapravo za sve što koristimo postoji adekvatna zamena u vidu dugotrajnijih proizvoda koji odmah posle upotrebe ne završe na otpadu, već mogu iznova da se koriste.

156,289people like this

3,940people like this

Uspešno ste se registrovali

Prijava

Registracija

Registracija