Benefiti razvoja sportskog duha kod dece

Deca su po prirodi veoma radoznala i aktivna, a kada tome dodate i činjenicu da imaju zaista mnogo energije, nije ni čudo što vole da se bave raznim aktivnostima. Roditelji ih zato i usmeravaju na različite aktivnosti u skladu sa afinitetima i željama deteta. Tako, većina dece bar u nekom trenutku trenira neki sport – po sopstvenom, ili roditeljskom izboru.

Osim što je dobro za pravilni razvoj dečijeg organizma, bavljenje sportom donosi i brojne druge benefite.

Sport, bilo da je grupni ili individualni, veoma utiče na samopouzdanje deteta jer često dobijaju reči ohrabrenja od svojih roditelja, trenera i vršnjaka. Takođe uče da veruju u svoje sposobnosti što doprinosi tome da se osećaju sigurnije u sebe – ovo ume biti posebno važno kada polako počnu da ulaze u tinejdžersko doba. Deca koja se bave sportom od malena uče šta znači konstruktivna kritika, te ulažu dodatni trud da prosto budu bolji – bez osećaja da nešto nisu uradili kako treba.

Pored toga, u grupnim sportovima, deca brže savladavaju socijalne veštine. Primorani su da nauče da funkcionišu sa različitim tipovima ličnosti i da se prilagode tako da zajedno dostignu neki cilj. Sport je savršen način da nauče kako da naprave strategiju koja će doprnieti tome da ceo tim funkcioniše kao jedno, a naučiće i da se uklope u različite kolektive. Ove veštine mogu biti jako važne kasnije u životu.

156,289people like this

3,940people like this

Uspešno ste se registrovali

Prijava

Registracija

Registracija