Čemu sve doprinose biljke u domu?

Držanje biljki u stanu može imati mnogo prednosti. U zavisnosti od vrste biljke, možete napraviti svoju sopstvenu mini baštu u kojoj ćete gajiti začinsko bilje, a možete i oplemeniti svoj dom zelenilom i tako doprineti stvaranju zdravijeg vazduha. Pored toga, održavanje biljaka predstavlja i neku vrstu obaveze, pa je to sjajan način da i deca nauče kako da se brinu o živom biću.

Kada je u pitanju začinsko bilje, njega možete uzgajati u malim saksijama, a najbolje je da ga držite pored prozora ili na terasi, kako bi upijalo što više svetlosti. Sveže začinsko bilje će napraviti veliku razliku u vašem kuvanju – vaša jela će imati puniji ukus, a biće i zdravija. Možete zasaditi bilo koju biljku, a najpopularnije su svakako peršun, nana, bosiljak, origano i ruzmarin.

Kvalitet vazduha u vašem domu umnogome zavisi od toga koliko često provetravate prostorije i da li koristite prečišćivače vazduha. Ukoliko niste ljubitelj veštačkih prečišćivača, biljke su pravi izbor za vas. Postoji čitava nauka o tome koju biljku je najbolje držati u kojoj prostoriji kako bi se od nje izuvkla najveća dobit, a mi imamo nekoliko predloga za vas.

Za spavaću sobu je najbolje izabrati aloe veru jer ona intenzivno pročišćava vazduh i ispušta kiseonik u toku noći. Takođe uništava štetne materije koje se stvaraju zračenjem monitora.

Za kuhinju je zeleni ljiljan sjajan izbor jer upija dim i mirise koji nastaju tokom kuvanja, a lak je za održavanje.

U dnevnoj sobi je dobro držati filodendron jer je izuzetno nezahtevna biljka – potrebno joj je samo dovoljno vlage, a listovi mogu narasti i do metar, pa imaju veću površinu za apsorbovanje ugljen dioksida iz vazduha.

156,289people like this

3,940people like this

Uspešno ste se registrovali

Prijava

Registracija

Registracija