Čitanje emocija preko pokreta šaka

Većina nas je navikla da tokom konverzacije svog sagovornika gleda u oči, i da “čita” preko facijalnih ekspresija emocije koje oni osećaju i žele da prenesu u tom trenutku. Eksperti za govor tela su otkrili da lice nije jedini a ni najbolji način da otkrijemo emotivno stanje svog sagovornika, već da su naše šake prirodni barometar za emocije, i veoma lako mogu otkriti kako se osećamo u datom trenutku. Prema njihovim rečima, pokreti šaka dolaze putem moždanih signala limbičkog sistema (centar vezan za procesuiranje emocija) koje ne možemo kontrolisati, stoga se može reći da su šake “ogledalo” naših emocija.

Pokreti šaka koje možete lako prepoznati su:

  • Stegnute pesnice – bes, tuga ili nezadovoljstvo.

Stisnute pesnice generalno nikad ne označavaju lepa osećanja, što se može već kod beba prepoznati u trenucima plača ili nezadovoljstva, ali isto tako kod odraslih ljudi. Stezanje šaka u pesnice može označavati bes, ali i tugu i nezadovoljstvo.

  • Nemirni prsti – nervoza, anksioznost ili neudobnost.

Nervozni prsti, kao i lupkanje prstima ili šakama uglavnom predstavlja nervozu, ali se javlja i prilikom anksioznosti, neudobnosti ili ličnih problema sa sigurnošću i samopuzdanjem.

  • Palčevi izbačeni ka gore – radost, samopuzdanje ili zadovoljstvo.

 Ako se osećate dobro, vaše šake će to pokazati. Ako su palčevi izbačeni ka gore ili su prsti ispruženi, to je znak da je osoba zadovoljna ili srećna. Takođe, u slučaju da vaš sagovornik drži šaku na bradi a palac mu je opružen preko obraza, znaći da pozitivno ocenjuje vašu konverzaciju.

146,562people like this

5,730people like this

Uspešno ste se registrovali

Prijava

Registracija

Registracija