Da li deca treba da se igraju na kiši?

Kada biste morali da birate da li će vam dete provesti sate ispred malog ekrana ili će to isto vreme provesti napolju, pa čak i ako pada kiša, šta biste odabrali? Sati provedeni ispred televizora štetno utiču na mališane. Mogu štaviše da izazovu anksioznost i depresiju tokom odrastanja dece i ograničiti njihove fizičke i socijalne sposobnosti. Šetnja po svežem vazduhu deci samo dobro može da donese, pa čak i ako pada kiša.

 

Zapravo deci kiša i ne smeta. Roditelji su ti koji žele što pre da se sklone sa kiše kada počne da pada, iako npr. dete koje se igra u parku, ne želi da krene kući jer kiša samo sipi. Uostalom, kišne kabanice i gumene čizmice se mogu kupiti na svakom koraku, a i nisu nešto preterano skupe. Zašto onda deci ne dozvoliti malo skakutanja po baricama?

U zemljama poput Švedske, kiša pada 270 dana godišnje, a njihova deca provode više vremena napolju nego naša. A osvrnimo se i na prošlost i na stotine hiljada godina evolucije gde su ljudska mladunčad celo svoje detinjstvo provodila napolju gde su se igrala po svim vremenskim uslovima.

Deca dok su napolju i kada pada kiša će pre naučiti da se život odvija normalno bez obzira na vremenske uslove.

Deci je jedan od najvećih izvora sreće igranje vodom. Postoje i dokazi da igranje vodom ima i psihoterapeutsku ulogu. Takođe, deca koja koja se igraju napolju kada je kišno vreme i kada skaču po baricama će biti manje razmažena i ,,svilena’’, a barice su fanstastično mesto za zabavu i eksperimente.

A opet, ako želite da vaše dete poštuje prirodu i da je razume u najmanju ruku, morate mu dozvoliti da samo ispita šta ga zanima, a ne da ga sklanjate čim može da postane ,,prljavo’’.

Uostalom, time što svoje dete puštate napolje i kada pada kiša, poručujete mu da je sposobno i otporno a time mu gradite samopouzdanje.

156,289people like this

3,940people like this

Uspešno ste se registrovali

Prijava

Registracija

Registracija