Da li hodate bosi?

Kao što se kuća gradi od temelja tako ima logike da se naša stabilnost kao osobe umnogome oslanja na to kako hodamo i kako naše telo nosimo. Onda i kakve cipele nosimo, i da li smo stalno u njima. Život u urbanim sredinama, kao i trend sporta kao rekreacije je na neki način utišao težnju koju svi u sebi imamo a to je da - hodamo bosi. Potpuno je razumljivo što ljudi ne podležu toj svojoj unutrašnjoj potrebi na primer u gradu, jer ne samo da nije higijenski hodati po betonu, već može biti i opasno, zbog stakla i ostalog otpada kojim smo okruženi.  

 

Ali sa druge strane, super udobne patike i sportska moda su na neki način učinili da mislimo da je bosonogo hodanje rezervisano samo za neke čudne ljubitelje prirode. Nažalost. Ali, s vremena na vreme bismo ipak morali da sebi priuštimo malo “tabananja” po travi, zemlji, pesku.

 

Ako tražite odgovor na pitanje zašto je dobro hodati bos, očigledni benefiti bosonogog života se na primer najjasnije vide kod dece. Ne samo da deca vole da trčkaraju bosa, već je to i preporuka svakog pedijatra. Pravilan razvoj stopala se pomaže samo kada se stopala i koriste. Duboke rigidne cipele mogu poslužiti za ispravljanje neke privremene nepravilnosti, ali ništa ne može da zameni travnatu ili kamenitu podlogu. Noge nam se prilagođavaju podlozi i grupe mišića koje inače nisu aktivne - se pokreću. Mala teretana za stopala, ako želite. Kada bolje razmislimo, putem stopala obavljamo i termoregulaciju pa nam špartanje po travi na
primer, može pomoći da se rashladimo u toplim danima.

Ovog leta napravite mali test - gde god da vidite zanimljivu podlogu: kamen, pesak, šljunak, travu, morsku obalu - pokušajte da makar spustite stopala na nju. Začudićete se koju senzaciju ćete otkriti.

Naše telo u celosti zaslužuje da se aktivira i obavlja svoju funkciju - zato nekad treba da obratimo dodatnu pažnju na one delove o kojima ne razmišljamo često - jer su baš oni ti kojima je potrebno da se “razmrdaju” i koji će nam najviše biti zahvalni.

156,289people like this

3,940people like this

Uspešno ste se registrovali

Prijava

Registracija

Registracija