Da li je hrkanje isključivo muški problem?

Lako je povesti se predrasudom da muškarci hrču mnogo više od žena, ali da li je zaista tako? Hrkanje može da bude posledica raznih stvari; počev od nezgodnih položaja tokom sna, preko bolesti i alergijskih reakcija, pa do prekomernog umora. Takve stvari mogu se desiti i muškarcima i ženama, pa i deci.

Takođe, hrkanje je intenzivinije kod osoba s viškom kilograma. Hrkanje izazivaju i prehlade, pušenje, konzumacija alkohola... Kao što vidimo, uzroci hrkanja su mnogobrojni. Odakle onda dolaze predrasude da su muškarci jedini koji imaju problem sa tim?

Statistike pokazuju da trećina muškaraca hrče, dok se samo jedna petina žena nalazi u istoj situaciji. Broj slučajeva jeste znatno manji, ali je ipak postojeći i ne možemo ga tek tako zanemariti. Zanimljiva informacija je da hrkanje može biti posledica trudnoće, što nam vrlo jasno govori da može da zadesi i žene.

Vršena su mnoga naučna istraživanja na ovu temu, i stručnjaci se slažu da postoje biološki faktori koji nam daju mnogo odgovora. Naime, govorni aparat kod muškaraca je veći i postavljen malo niže nego kod žena, i baš zbog razlika u konstituciji i veličini govornih organa, muškarci imaju predispoziciju da hrču.

Imajući ovo u vidu, odgovor na naše pitanje je sledeći: istina je da muškarci hrču više od žena, ali ipak u tome nisu jedini. I žene i decu lako može zadesiti ovaj problem, i koliko god ređi takvi slučajevi bili, ipak postoje.

146,562people like this

5,730people like this

Uspešno ste se registrovali

Prijava

Registracija

Registracija