Da li postoji recept za srećno detinjstvo vaših mališana?

Jasno je da svaki roditelj svom detetu želi samo najbolje. Pre svega da bude zdravo, srećno, i da uživa u danima svog detinjstva. Sa velikom težnjom da sve odrade najbolje što mogu, roditelji često posežu za određenim društvenim kalupima. Kako je svako dete individualno tako je i svaki odnos koji se gradi drugačiji. Ne postoji univerzalno pravilo ali je u svakom slučaju najvažnije da dete izvedete na pravi put. Kako to uraditi?

Pozabavite se pre svega time koliko je dete stidljivo. Ukoliko to na vreme primetite, moći ćete da utičete na njegov razvoj tj. da mu pomognete da stvori samopouzdanje. Uvek ga hvalite, kažite mu kako je dobro, vredno i  obavezno mu dajte do znanja da ste ponosni. Primetićete kako će biti srećno zato što ste ga pohvalili. Svakako, sa hvaljenjem ne treba preterivati, jer mora razviti svest o tome šta je zaista dobro a šta ne. Preteranim štićenjem njegovih osećanja, detetu činite medveđu uslugu jer kada dođe vreme da se izbore sami za sebe, uspeh će izostati. Ponekad je dobro da ih pustite da se sami snađu.

Smišljajte kreativne igre koje mogu razvijati dečiju maštu. Dopustite im da budu deca i da sanjaju. Vi ste ti koji treba da probude ono što oni kriju duboko u sebi i dozvolite im da pokažu svoje talente. Upišite ih na sport ili bilo koji hobi za koji su pokazali interesovanje i nećete pogrešiti.

Pretvorite im životne situacije u zabavu tako što ćete sa njima deliti svakodnevne zadatke. Zanimljivo je da ih naučite nekim obavezama kako bi se osećali važno što su vam u nečemu bili potrebni. Dok šetate u prirodi pokrenite temu okoline i naučite ih da se od malena zanimaju za različite teme. Probudićete njihovu radoznalost a već sutra ćete se oduševiti koliko su zapravo novih stvari naučili za kratko vreme. Zatim se pripremite na nova zanimljiva pitanja koja slede.

146,562people like this

5,730people like this

Uspešno ste se registrovali

Prijava

Registracija

Registracija