Eliksir mladosti i zdravlja

Uživanje u grožđu (Vitis vinifera) praktikovano je još od strane drevnih naroda, kojima je grožđe služilo kao eliksir mladosti. Prvo grožđe je raslo još pre osam hiljada godina u blizini obala Crnog mora šireći se ka jugu. Pretpostavlja se da su prva vina nastajala nekontrolisano na visokim temperaturama jer je šećer u soku grožđa vrlo brzo počinjao sa vrenjem.

Iako postoje brojne sorte, najveći broj ljudi ih deli samo na crno i belo grožđe.

Kožica crnog grožđa je veoma zdrava, jer obiluje fenolnim materijama koje mu daju ukus i boju, a ljudima podaruju zdravlje. Čitavo zrno sadrži nekoliko različitih vrsta antioksidanasa koji uništavaju štetne supstance, ali i slobodne radikale koji su uzročnici mnogih bolesti. Crno grožđe blagotvorno deluje na arterije i smanjuje rizik od srčanih oboljenja, takođe snižava loš holesterol i pozitivno utiče na mentalne i druge funkcije mozga.

Supstance iz suvog grožđa sprečavaju rast bakterija odgovornih za nastanak karijesa, jer obiluju fruktozom i glukozom a ne saharozom, glavnim krivcem za oboljenja usne duplje.

Osim što vrlo dobro osvežava tokom letnjih dana, grožđe predstavlja odličan regulator varenja, lek za čišćenje krvi, uklanjanje masnih naslaga, uklanjanje reumatskih tegoba i kožnih alergija. Mali broj ljudi zna da grožđe ima ulogu prirodnog tonika organizma, usporava starenje i pozitivno utiče na moždane funkcije.  Ne sadrži holesterol, ali utiče na stvaranje dobrog holesterola HDL. Zbog toga se grožđe posebno preporučuje deci, starijim osobama, praktično svima.

156,289people like this

3,940people like this

Uspešno ste se registrovali

Prijava

Registracija

Registracija