Grešimo li ako pijemo vodu uz obrok?

Postoje teorije da vodu nije dobro piti uz obrok, i pojedini nutricionisti izričito su protiv toga. Ali, drugi stručnjaci ističu da nema naučnih dokaza za to, i da voda može samo da pomogne.

Mnogi nakon obroka rado popiju vodu ili sok, naročito ako je jelo bilo slano. Jedni kažu da im to uspori varenje hrane, dok drugi ne vide razliku.

 

Svesni toga da je voda neophodna i da je bitno da održavamo hidriranost organizma ljudi piju vodu u svakom trenutku, pa i za vreme obroka.

U poslednje vreme veliki broj tekstova u časopisima koji se bave zdravljem se odnosi na pitanje štetnosti koju voda ima ukoliko je unosimo uporedo sa hranom. Neki lekari savetuju da nije dobro piti vodu uporedo sa obedovanjem jer ona razblažuje određene kiseline koje nam pomažu pri varenju hrane.

Sa druge strane, nutricionstkinja Keri Glesman smatra da je to teorija koja nema naučnih potpora jer postoje pozitivni efekti koje voda ima na organizam kada se unosi dok jedemo.

Kliničko istraživanje koje je sprovedeno od strane američkog instituta je dovelo do zaključka da unošenje vode tokom obroka pomaže da se ne prejedemo, a samim tim doprinosi i gubljenju kilograma.

Voda koju pijemo dok jedemo npr. ručak pomaže da se brže zasitimo, odnosno sporije jedemo i sprečava prejedanje.

Ona na taj način "podmazuje" hranu i sprečava nadutost organizma.

Sledeći put nemojte mnogo da razmišljate i slobodno uzmite čašu vode uz sledeći obrok.

156,289people like this

3,940people like this

Uspešno ste se registrovali

Prijava

Registracija

Registracija