Hranite se sezonski

Prirodna faza za berbu voća i povrća je jedini period kada se može dobiti namirnica vrhunskog kvaliteta. Pored toga što je aroma voća i povrća u tom period najintenzivnija i sadržaj hranljivih materija je najveći. Što je duže vreme skladištenja, to su manje količine korisnih supstanci koje sadrži voće i povrće.

Nakon berbe plodova dolazi do značajnih promena hemijskog sastava. Promene ugljenih hidrata vezane su pre svega za razgradnju skroba u šećeru (pozitivne kod voća i nepoželjne kod krompira), prevođenje šećera u skrob (nepoželjne kod graška i kukuruza šećerca, pozitivne kod krompira), te razgradnju skroba i šećera do ugljendioksida i vode. Takođe, dolazi do promene pigmenata usled čega plod menja boju, a menjaju se i drugi sastojci što dovodi do smanjenja hranljive vrednosti.

Prednost uvek dajte regionalnim proizvodima. Ako kupujete proizvode s vašeg podneblja, zasigurno ćete dobiti bolji kvalitet proizvoda. Ove sveže namirnice najčešće su manje hemijski obrađene od voća i povrća koje se pre transporta iz udaljenih zemalja vrlo često tretiraju raznim hemijskim preparatima.

Bundeva, razne vrste kupusa i korenastog povrća najukusniji su ukoliko se uberu zreli i ako se konzumiraju u sirovom stanju. Za sve one koji u svojoj bašti nemaju baš ove vrste povrća, alternativa su pijace i prodavnice organski gajenog povrća.

U proleće, usredsredite se na nežno, lisnato povrće koje predstavlja sveže novo rastinje u to godišnje doba. Zelenilo koje se pojavljuje u proleće treba da bude predstavljeno i zelenilom u vašem tanjiru, uključujući blitvu, spanać, zelenu salatu, svež peršun, bosiljak.

Birajte šareno…

156,289people like this

3,940people like this

Uspešno ste se registrovali

Prijava

Registracija

Registracija