Kako da ostanete hladne glave tokom rasprave

Letnje vreme sa sobom donosi neku vrstu bezbrižnosti jer podsećanje na raspuste daje dodatni podstrek da budemo što je moguće više rasterećeni. Međutim, koliko god mi možda želeli da leto zaista i bude raspust, život ne staje samo zbog lepog vremena. Tenzija oko posla, odmora i drugih obaveza svakako može dovesti do rasprava sa partnerom, kolegama ili porodicom. Ako se dogodi da u ovim usijanim danima i ove nesuglasice dostignu tačku usijanja, postoji nekoliko tehnika kako da ostanete hladne glave:

  1. Preokrenite svoju pažnju na nešto drugo. Kada se desi situacija da započnete raspravu sa nekim, prvi instinkt je svakako da razmišljate isključivo u pravcu kako ta osoba nije u pravu i kako čini da se osećate ljuto, iznevereno ili nervozno. U tom trenutku, prestanite da mislite o tome šta radi osoba prekoputa i zapitajte se šta se to u vama dešava i zašto.
  2. Ne reagujte na tuđe negativne emocije sopstvenim negativnim emocijama. Naime, lako je postati neraspoložen kada ste u konverzaciji sa nekim ko je već u lošem raspoloženju – to se dešava gotovo automatski i šanse su velike da ćete ući u raspravu u takvom stanju. Umesto toga, osobi priđite bez sopstvene tenzije. To će odmah promeniti dinamiku razgovora i otvoriti vrata razumevanju.
  3. Uvek se setite da se osoba prekoputa vas sigurno ponaša najbolje što može. Naravno, to svakako ne opravdava nečije loše ponašanje, ali kada se toga setite, dobijate priliku da pokušate da priđete i osobi i problemu na drugačiji način.

146,562people like this

5,730people like this

Uspešno ste se registrovali

Prijava

Registracija

Registracija