Kako da pretvorite nervozu u uzbuđenje

Svi mi smo pod pritiskom i stresom, to nije unikatna pojava za bilo kog pojedinca. Vreme je ograničavajući faktor, finansije, rokovi, računi. Ničiji pritisak nije jedinstven, ni moj ni vaš. Ono što jeste vrlo interesantno jeste kako interpretiramo naša osećanja.

 

Primera radi, na Olimpijskim igrama, pre ili posle učešća, novinari takmičarima postavljaju isto pitanje, i svi odgovaraju na njega isto.

  • Da li ste imali tremu? - Da li ste bili nervozni pre takmičenja?

Njihov odgovor na ovo pitanje je skoro uvek isti : NE!

Hajde da razmislimo u ovom interesantnom pravcu, da nije u pitanju nervoza ili trema, već interpretacija onoga što se dešava u telu.

Naime, šta se događa sa našim telom kada smo nervozni?

Srce nam brže lupa, znojimo se više, imamo čudan osećaj u stomaku, osećamo se napeto. To su osećanja koja imamo kada smo nervozni. Ali kakva osećanja imamo kada smo uzbuđeni? Potpuno ista. Dakle razlika je u tome kako interpretiramo naša osećanja. Sportisti su naučili da ono što većina nas smatra osećajem nervoze, prepoznaju kao uzbuđenje.  

To je nešto što sami možemo da vežbamo, a može nam mnogo pomoći u savladavanju svakodnevnih prepreka kojima smo neprestano izloženi.

Kada se sledeći put nađete u situaciji da se se osećate nervozno zbog nečega što sledi, recite sebi da ste uzbuđeni. Vremenom će vam to postati normalno, i prirodno, da se u trenucima neizvestnosti osećate uzbuđeno, a ne nervozno.

 

Ova naizgled beznačajna rutina, može veoma uticati na vaš život, jer će dovesti do toga da vas vaša osećanja vode napred, a ne da vas sputavaju i vuku nazad.

 

156,289people like this

3,940people like this

Uspešno ste se registrovali

Prijava

Registracija

Registracija