Kako eliminisati stres oko stvari na koje ne možemo da utičemo?

Kako bi život bio savršen kada se ne bismo nervirali oko stvari na koje ne možemo da utičemo, zar ne? Već po ustajanju, čim čujemo nepovoljnu vremensku prognozu, nivo kortizola počinje da se podiże. Onda nas saobraćajna gužva potpuno dokrajči, a nismo ni pristigli na posao. Tamo nas dočeka brdo nedovršenog posla, nervozan kolega, neispavani šef i eto kraha dana, koji nije ljudski ni počeo. Ovakvi svakodnevni događaji, kada se nakupe, mogu uticati na to da počnemo da osećamo krivicu i odgovornost za sve što se dešava oko nas.

Često pomislimo kako možemo sve to bolje da uredimo, pogotovo kad nas razmišljanje navede na pozicije visoke odgovornosti – da se bar na kratko nađemo na nekom odgovornom mestu sa koga bismo mogli svet urediti po sopstvenoj meri. Međutim, treba preokrenuti sopstvenu vizuru stvarnosti.

Na stvari na koje ne možemo uticati ne treba trošiti energiju, niti emocije, već pronaći najbolje moguće rešenje kako bismo u njima uživali, ili ih bar normalno prihvatili, a nikako se stresirali. Ako znamo da nas čeka saobraćajna gužva, pripremimo sok ili kafu, pustimo omiljenu muziku i zabavimo se do dolaska na posao. Nervoznog kolegu dočekajmo sa lepom rečju i osmehom, što će promeniti i njihovo raspoloženje. I nipošto ne zaboravimo da se fokusiramo na svoj mikro svet i njega načinimo najboljim mestom za život. Na kraju krajeva, ukoliko učinimo zadovoljnim i srećnim sebe i najdraže ljude iz okruženja, učinili smo mnogo za svet.

156,289people like this

3,940people like this

Uspešno ste se registrovali

Prijava

Registracija

Registracija