Kako izabrati pravu obuću za sebe

Oni koji provode veći deo dana van kuće, a pritom „na nogama“, znaju koliko je bitno hodati sa lakoćom bez ikakvih neudobnosti i bolova. Najlakši način da izbegnete ove probleme je da odaberete obuću koja vam odgovara u potpunosti. A kako to uraditi?

Treba uzeti u obzir anatomiju sopstvenih stopala pre svega, a svakako i priliku za koju birate obuću. Tako, osobama koje imaju visok ris prijaće duboka obuća jer drži stopalo u pravilnom položaju, a značiće im i da može da se lako raširi pri obuvanju. Takođe, mekani ulošci će rasteretiti delove stopala na koje se oslanjaju.

Ravne tabane treba lečiti još u detinjstvu, ali je za osobe koje i u odraslom dobu imaju ovaj problem jako važno da nose ortopedske uloške koji će pomoći pri korekciji tog problema. Ne preporučuje se nošenje patika, već malo čvršće obuće koja će stopalo držati u normalnom položaju. Poželjno je da ima petu od 3 do 4 centimetra.

Usku obuću sa visokim potpeticama treba izbegavati koliko god je to moguće zbog mogućeg nastanka čukljeva. Potpetice oprezno birajte, za svakodnevno nošenje je uvek bolje odabrati debelu petu zbog stabilnosti stopala i lakšeg hoda. Ukoliko provodite mnogo sati u obući, potrudite se da ona bude od mekanog materijala koji će se lakše prilagoditi vašem stopalu, a ako imate potrebu, koristite i jastučiće ne bi li ste smanjili pritisak.

156,289people like this

3,940people like this

Uspešno ste se registrovali

Prijava

Registracija

Registracija