Kako kontakt sa prirodom utiče na mentalno zdravlje

Vreme provedeno u prirodi dobro deluje na naše opšte zdravlje. Pre svega, okruženi biljkama udišemo mnogo zdraviji vazduh što utiče na to da i mozak i telo bolje funkcionišu. Zelenilo takođe ima umirujući efekat na naše oči – prirodna zelena boja odmara oko i opušta napete očne mišiće. Provođenje vremena u prirodi podstiče stvaranje belih krvnih zrnaca a samim tim jača imunitet.

Međutim, osim fizičkih poboljšanja, priroda veoma povoljno utiče i naše mentalno zdravlje. Kako?

  1. Kada smo u prirodi skloniji smo da pratimo prirodno kretanje sunca što će pozitivno delovati na naš unutrašnji bioritam – spavaće nam se u vreme kada je to normalno a ustajaćemo sa prvim zracima sunca i tako imati kvalitetniji san.
  2. Istraživanja su pokazala da stalno korišćenje tehnologije može izazvati pojavu anksioznosti i dodatnog stresa. Kada boravimo u prirodi, mnogo manje koristimo telefon i ostale uređaje pa se samim tim mozak odmara od velike količine informacija koju svakodnevno primamo i opušta se. Na ovaj način se poboljšava i naše pamćenje i sposobnost za koncentraciju.
  3. Šetnja u prirodi prija celom organizmu i postoje snažne indikacije da umanjuje simptome depresije. Negativne misli se pojavljuju ređe te se tako poboljšava i naše raspoloženje.

156,289people like this

3,940people like this

Uspešno ste se registrovali

Prijava

Registracija

Registracija