Kako objasniti detetu da Deda Mraz ne postoji?

Svako od nas zna koliko su deca radoznala, pogotovo kad su mala. Dovoljno je provesti jedno popodne sa četvorogodišnjakom ili četvorogodišnjakinjom da bismo primetili koliko vole da postavljaju pitanja. I koliko su zainteresovani da čuju odgovor. Roditelji ovo najbolje znaju, kao što znaju da je jako važno utoliti tu dečiju radoznalost. Pa ipak, postoje neka pitanja na koja nikako ne želimo da odgovorimo - šta raditi kad vas dete pita da li Deda Mraz stvarno postoji?

Jedna od najlepših priča za decu je upravo priča o Deda Mrazu. Radost koju im ona donosi se ne može meriti ni sa čim. Međutim, pre ili kasnije dete odraste dovoljno da razume da takva priča možda i nije skroz istinita. Tada će vas o tome pitati i to je trenutak kom se nijedan roditelj ne raduje - ne želi da uništi prazničnu čaroliju. Ipak, u takvoj situaciji, neophodno je biti iskren sa detetom. Poslednje što želite je da dete misli da ga lažete. Objasnite detetu kako je priča nastala i zašto ste je i vi pričali njemu. Ispričajte mu svoje uspomene iz detinjstva vezane za iščekivanje Deda Mraza i verovanje u njega i time pokažite da ga razumete.

Najvažnije je da detetu skrenete pažnju da naredne proslave Nove godine neće biti ništa manje posebne sada kada zna da Deda Mraz nije taj koji donosi poklone i da se i vi i dalje radujete toj proslavi, tako da detetu praznici ostanu vreme čarolija.

 

156,289people like this

3,940people like this

Uspešno ste se registrovali

Prijava

Registracija

Registracija