Kako očistiti dom prirodnim sredstvima

Već neko vreme, trend korišćenja što prirodnijih sastojaka se širi od prehrambene industrije, preko kozmetičke i tekstilne, do kućne hemije. Jake hemikalije koje tvrde da ubijaju maltene 100 odsto bakterija na raznim površinama su, ma koliko bile efikasne, zaista jake i ljudi polako počinju da primećuju i njihove efekte na sopstveno zdravlje. Otud i otkrivanje, mada je bolje reći vraćanje, na korišćenje sredstava koje su i naše bake koristile. U nastavku teksta pročitajte koja su najpoznatija i za šta se sve mogu koristiti.

  1. Soda bikarbona. Ona se može koristiti za neutralisanje mirisa koji se mogu pojaviti u domu. Na primer, dno kante za đubre možete posuti sa malo sode bikarbone i ona će upiti sve mirise. Po istom principu će upiti i mirise iz frižidera, samo sipajte malu količinu u šoljicu i držite je u frižideru. Soda bikarbona je takođe veoma efikasna u uklanjanju mrlja sa različitih površina – sa radnih stolova, plastičnih posuda, posuđa i metala. Potrebno je samo napraviti pastu od bikarbone i vode i izribati zamrljane površine. Soda takođe pomaže u izbeljivanju i omekšavanju veša – samo dodajte jednu šoljicu tokom pranja veša. Pored toga, veoma je efikasna i u čišćenju kupatilskih površina, a za tvrdokornije mrlje dovoljno je posuti ih sa malo bikarbone, ostaviti da odstoje, pa dobro očistiti. Tepihe, kaučeve i dušeke možete detaljnije očistiti tako što ćete ih posuti sodom bikarbonom, ostaviti 15 minuta da upije nečistoće i potom usisati.
  2. Sirće. Sve staklene površine ćete sa lakoćom očistiti koristeći mešavinu vode i sirćeta – to se odnosi na prozore, ogledala, vrata i sve ostale površine od stakla koje se nalaze u vašem stanu. Slivnike takođe možete pročistiti sirćetom, samo ga sipajte i pustite da otpuši sevi. Ono je veoma efikasno i u uklanjanju kamenca i masnih fleka sa različitih površina, međutim, u ove svrhe je najbolje koristiti jabukovo sirće, i to u razmeri 1:1 sa vodom. Pločice, kuhinjske ili u kupatilu isto možete održavati samo sirćetom. Ukoliko vam njegov miris smeta, uvek možete dodati par kapi bilo kog esencijalnog ulja.

156,289people like this

3,940people like this

Uspešno ste se registrovali

Prijava

Registracija

Registracija