Kako optimizovati kuhinju i umanjiti količinu hrane koju bacamo

Koliko puta ste odustali od kupovine namirnica samo zato što vas kod kuće čeka pun frižider hrane? Možda vam se u datom momentu neće jesti ništa što već imate kod kuće, pa ćete ili jesti hranu koja vam se ne jede bez imalo uživanja ili tu istu hranu baciti i zameniti je novom, i tako sve u krug?

Većina ljudi će odabrati drugu opciju, jer je tako lakše. U momentu neće imati osećaj da troše više novca nego što moraju, i razmišljaće samo o zadovoljenju trenutnih potreba. Ogromne količine hrane (preko 250.000 tona) godišnje se baci u Srbiji samo jer su previše stajale. Ljudi često ne budu svesni toga, sve dok ne vide koliko novca troše na hranu koju zapravo uopšte i ne pojedu. Pored lične štete, ova navika nanosi veliku ekološku štetu i stvara ogromne količine otpada koji zagađuje okolinu. Koren ovog problema leži u lošoj organizaciji kupovine.

Prva stvar u kojoj ljudi greše je što kupuju „ako zatreba“, „da ima za goste“ ili jer „bolje da ima više nego da ima manje“. Kupovina unapred je takođe veliki problem. Uvek možemo da dokupimo određene namirnice i zato uvek treba prvo potrošiti namirnice a ne dokupljivati ih iako ih još uvek nismo potrošili. Ionako nikad ne možemo znati šta će nam se jesti, niti da li ćemo imati goste ili ne.

Takođe, dobra ideja je i biti kreativan i iskoristiti sastojke koje posedujemo i napraviti neka nova jela. Tako ćemo, pored toga što ćemo sačuvati okolinu i uštedeti novac, postati veštiji u kuvanju. Dakle, organizujte se, ne budite lenji, već inovativni, i svi će biti na dobitku. I vi, a i vaša okolina.

156,289people like this

3,940people like this

Uspešno ste se registrovali

Prijava

Registracija

Registracija