Kako povećati svoju kreativnost

Ako vam se ponekad čini da niste dovoljno kreativni i da drugima kreativne ideje i rešenja dolaze prirodno i da ne moraju oko njih da se previse trude, razmislite ponovo. U ljudskoj je prirodi da izmišlja nove načine kako nešto funkcioniše, kako uraditi nešto na drugačiji način i da se izražava kroz kreativne vrste umetnosti.

Ono što često zaboravljamo, doduše, jeste da kreativnost nije pasivan proces. Lako je osećati se obeshrabreno ako imate naviku da stalno čekate da inspiracija sama “dođe”. Umesto toga, pokušajte da budete proaktivni i da pospešite svoju kreativnost sami, a mi vam dajemo nekoliko načina kako to da uradite:

  • Prošetajte se – istraživanja su pokazala da fizička aktivnost bilo kog tipa pospešuje kognitivne procese, kao i promena okruženja. Šetnja ujedinjuje ove dve stvari što znači da će vam pomoći u dolaženju do novih rešenja.
  • Sanjarite – u moderno doba u kojem živimo, u kome je veoma lako naći neku vrstu zabave kojom bismo skrenuli misli (internet je uvek tu), retko ko se prepušta svojim mislima i sanjarenju. Upravo ti momenti kada nam je dosadno šalju signal mozgu da treba da izmislimo nešto zanimljivije što podstiče našu kreativnost.
  • Prepustite se emocijama – jake emocije (i pozitivne i negativne) povoljno utiču na kreativno razmišljanje. Iako je mnogima prvi instinkt da pokušaju da uguše svoje negativne emocije kako bi što pre “prošle”, one mogu pomoći u stvaranju novih ideja. Sledeći put kada budete u lošijem raspoloženju, pokušajte to da iskoristite na pravi način – budite kreativni i produktivni.
  • Okružite se plavom bojom – plava boja se vezuje za prirodu i mir i samim tim pomaže ljudima da se osećaju sigurno. Taj osećaj sigurnosti zatim ohrabruje ljude da istražuju. Istraživanje je prvi korak u kreativnom razmišljanju.

156,289people like this

3,940people like this

Uspešno ste se registrovali

Prijava

Registracija

Registracija