Kako prevazići prepreke u komunikaciji sa ljudima

Komunikacija je samo jedna od stvari koje grade stabilan i zdrav odnos sa ljudima. Jako često ljudi imaju problem prilikom komuniciranja sa ostalima, a razlozi za to mogu biti razni. Te prepreke u komunikaciji, na našu sreću, mogu biti prevaziđene, jer najveći broj njih se nalazi u našem percipiranju drugih, a i sebe. Baš zato, pre svega, treba da imate vere u sebe i svoje stavove. Kada bez straha budete iznosili svoje mišljenje, moći ćete da vodite iskrenije razgovore.

Komunikacija mora biti recipročna, te saslušajte sagovornika, jer je to jedini način da od njega nešto naučite. Vremena uvek ima, reći ćete ono što želite, a nećete propustiti ništa što je vaš sagovornik vama saopštio. Ovo se vežba, a posle nekog vremena ćete primetiti koliko će ljudima prijati razgovor sa vama. Baš zato što slušate sagovornika, mnogo manje će vam se dešavati da skrećete sa teme.

Pored direktne komunikacije, postoji i problem u samoj želji za komunikacijom. Ako ste nervozni ili neraspoloženi, sasvim je u redu da se malo distancirate i objasnite ostalima kako se osećate. To je najvažnija stvar u komunikaciji sa ljudima: iskrenost. Budite što uljudniji, ali uvek ostanite iskreni. Tako ćete izbeći mnoge nepotrebne nesuglasice i nerazumevanje.

146,562people like this

5,730people like this

Uspešno ste se registrovali

Prijava

Registracija

Registracija