Kako rutina utiče na nas

Ujutru ustajete, odlazite na posao, obavljate svoje obaveze, viđate prijatelje kada stignete i radujete se vikendu (ili slobodnom danu). Dan za danom, primećujete da više ne znate šta se kog dana desilo i pitate se gde vam je nestao ceo mesec. Zvuči poznato?

Svi mi imamo neki svoj ritam života i znamo kako će otprilike svaki naredni dan da nam izgleda. Ova vrsta rutine je dobra za mentalno zdravlje jer ljudi generalno vole stabilnost i sigurnost i vole da znaju šta ih očekuje. Zato i stvaramo sopstvene navike i uobličavamo život onako kako nama odgovara kada god smo u mogućnosti.

Međutim, s vremena na vreme treba zastati i zapitati se da li je tolika rutina zapravo dobra za nas? Kada dani počnu da se pretapaju jedni u druge, polako stičemo utisak da nam se ništa novo u životu ne dešava. To je trenutak kada treba uzeti stvari u svoje ruke i osmisliti šta je ono što bi unelo malo živosti u svaki naš dan.

Treba razmisliti šta je ono čemu se najviše radujemo, šta bismo voleli da radimo i probuditi neke svoje uspavane ideje, te učiniti sve što je u našoj moći da ih i ostvarimo. Najjednostavnije je početi od malih stvari – probajte da odete na čas plesa koji ste oduvek želeli da naučite, posetite izložbu koja vas zaista interesuje, kupite karte za koncert vaših omiljenih izvođača. Promenite put kojim idete do posla, redosled kojim se ujutru spremate jer čak i ovako male promene će vas razbuditi i osvežiti.

Ovakve male novine koje unesete u život će doprineti tome da više uživate u vašem danu, a možda će vas i inspirisati za neke veće promene koje ste oduvek želeli da napravite. Svaki izlaz iz tipičnog obrasca ponašanja je prilika da napredujete i rastete, zbog čega ćete se osećati bolje u svojoj koži i biti zadovoljniji. Čak i rutina ima veću draž kada se povremeno razbije.

146,562people like this

5,730people like this

Uspešno ste se registrovali

Prijava

Registracija

Registracija