Kako steći novu naviku i održati je

Stvaranje nove navike zahteva jaku motivaciju i snagu volje da se istraje u njoj. Bilo kakva radnja koju treba ponavljati svakodnevno i redovno se smatra navikom, a raditi nešto toliko često podrazumeva da se u to uloži neko vreme i određena vrsta napora. Zašto je to toliko komplikovano?

Pre svega, kada želimo da uvedemo neku novu naviku u našu rutinu, to obično počinje sa mišlju o krajnjem cilju koji želimo da postignemo. Neretko, taj cilj nam deluje veoma daleko i nedostižno, pa u startu imamo manjak motivacije da uložimo napor da dođemo do njega. Da se ovo ne bi desilo, čim poželimo da promenimo nešto ili da dostignemo neki cilj, treba da verujemo u sebe u potpunosti, da verujemo da to možemo.

Najrasprostranjeniji izgovor za neodržavanje nove navike je svakako manjak vremena. Međutim, kada nam je do nečega dovoljno stalo, nikad ne čekamo trenutak da imamo dovoljno vremena, već se potrudimo da ga nađemo. Prema tome, porazmislite o svom danu i vidite kada tačno možete da se bavite svojom novom navikom i prosto je uvrstite u svoj dnevni raspored.

Naravno, ni to nije dovoljno da kreirate novu rutinu. Kada god dođe momenat u toku dana kada je vreme da se bavite svojom novom navikom, razmišljajte o tome šta želite da postignete i kako želite da se osećate, umesto o tome šta biste možda radije radili u tom trenutku. Ovo će vas motivisati da istrajete. Naravno, ako se nekada desi da prosto ne uradite ono što ste planirali, podsetite se da je i to u redu i ne budite suviše strogi prema sebi – samo nastavite narednog dana. Formiranje navike zahteva vreme a vaše je samo da budete dovoljno uporni u svojim nastojanjima da stvorite drugačiju rutinu kakvu zaista i želite.

156,289people like this

3,940people like this

Uspešno ste se registrovali

Prijava

Registracija

Registracija