Kolika je zaista opasnost od dlake kućnih ljubimaca?

Većina nas kod kuće ima ljubimca koji im je postao član porodice. Psi se sve češće drže u stanu, a mačke se vrlo lako zavuku i u naš krevet. Sigurno ste se zapitali koliko je to pametna odluka, s obzirom na to da se životinje dosta linjaju i ostvljaju dlake svuda za sobom. Pre svega, nije u samoj dlaci problem. Često se usled loše higijene na dlakama životinja mogu naći jaja parazita ili gljivica koje mogu ugroziti čovekovo zdravlje.

Pored toga, često se postavlja pitanje oko razlike između psećih i mačijih dlaka. Iznenadićete se činjenicom da mačije dlake nisu ništa opasnije po ljudsko zdravlje od psećih. Opasnost od njih postoji samo onda kada u organizam čoveka dospe dlaka koja na sebi ima jaja parazita, što može da dovede do oboljenja osobe.

Naravno, ne smemo zaboraviti na alergijske reakcije koje životinjske dlake mogu izazvati. Međutim, ako je neka osoba alergična na pseću, mačiju ili dlaku nekog glodara i ako je po nju ta dlaka opasna, to ne mora da znači da je opasna i za osobu koja nije alergična.

Ovo znači da vas dlaka vašeg kućnog ljubimca kao takva ne može ugroziti. Loša higijena je ta koje treba da se čuvate. Sve što treba da uradite je da se trudite da redovno četkate svog ljubimca, održavate ga zdravim i čistim, a da stan redovno čistite od dlaka.

156,289people like this

3,940people like this

Uspešno ste se registrovali

Prijava

Registracija

Registracija