Koliko je način razmišljanja zaista važan?

“Kakve su ti misli, takav ti je život” kaže stara izreka i nije bezrazložno što se toliko dugo citira. Živimo u dobu u kom smo hvaljeni ako smo zauzeti; u kom je sve ubrzano i u kom se nema mnogo vremena za bavljenje stvarima kao što je, recimo, način razmišljanja. Zapravo, nismo ni svesni koliko naše misli utiču na kvalitet naših života.

Kada biste samo stali na sekund i malo razmislili o tome, shvatili biste koliko ste puta bili potpuno isključeni iz sadašnjeg trenutka, razmišljajući o prošlosti, ili planirali budućnost. Još opasnije misli od onih vezanih za protok vremena su pretpostavke. Nikad ne možemo da znamo šta se dešava van nas, a jako često se tu umeša i strah. Rezultat toga su problemi koji su najčešće fiktivni ili preuveličani.

Budite prisutni. Kada jedete, posvetite se svojoj hrani. Kada pričate sa nekim, slušajte ga. Posmatrajte život oko vas onakav kakav jeste, jer ono što vidite postoji tu i sada, i bićete mnogo srećniji. Osetićete napredak u međuljudskim odnosima, a i u produktivnosti. Nemojte se plašiti života i “živeti svoje misli”, već uzmite stvar u svoje ruke i stvorite konekciju sa svojim okruženjem.

Misli koje počinju sa “šta ako” su zapravo najčešće, ali baš one su uvod u anksioznost, pa čak i depresiju, sa kojom se moderno društvo toliko često susreće. Ne postoji “ispravan način razmišljanja”, jer razmišljanje i zaključivanje možemo da vršimo samo iz našeg ugla. Sve što treba da radite je prosto da ne razmišljate toliko. Opustite se i uživajte u stvarima koje vas okružuju. Život će se postarati za ostalo.

146,562people like this

5,730people like this

Uspešno ste se registrovali

Prijava

Registracija

Registracija