Koliko znate o prevarama na internetu?

Tokom ove decenije, jedan od najvećih razvitaka se desio na polju informacionih tehnologija. Sa porastom internet korisnika, koji se uglavnom služe internetom u socijalne svrhe kao i u svrhe edukacije, zabave i kupovine, dolazi i do porasta korisnika koji na razne načine pokušavaju da prevare ili pokradu ljude, fenomen koji se naziva sajber kriminal. Većina korisnika je čula za ovaj termin, ali ga uglavnom vezuju za “hakere”, koji zapravo čine jako mali procenat sajber kriminalaca.

Naravno, svako od nas može biti žrtva hakera, ali postoje češći i lakši načini da postanete žrtva sajber kriminala, poput prevara, krađe identiteta i “phishing-a” (tj. pecanja). Još uvek ne postoje stopostotni načini da se zaštitite od sajber kriminala, ali postoje koraci koje možete preduzeti da ne budete laka meta.

Da biste izbegli prevare, bitno je biti pažljiv sa ponudama i informacijama koje dobijate putem elektronske pošte ili društvenih mreža. Ako nešto zvuči previše dobro da bi bilo istinito, najverovatnije je u pitanju prevara. Neke od najčešćih prevara uključuju nagradne igre za koje se nikada niste prijavili, ponude za posao van vaše struke za koje se takođe nikada niste prijavili, kao i ponude pojedinaca da im pomognete tako što ćete im poslati neku sumu novca, a oni će vam se kasnije odužiti znatno većom sumom.

Ovakve ponude često možete veoma lako primetiti zbog velike količine gramatičkih i slovnih grešaka u tekstu. Naravno, zdrav razum će vam u većini ovih slučajeva pomoći da identifikujete da li je neka ponuda zaista prava ili se radi o nekoj vrsti prevare. 

146,562people like this

5,730people like this

Uspešno ste se registrovali

Prijava

Registracija

Registracija