Lepote gajenja limuna

Ovo citrusno voće predstavlja pravu riznicu zdravlja, a može se koristiti na mnogo različitih načina. Veoma je dostupno, iako originalno dolazi iz suptropskih mesta i nije uobičajeno da se gaji u našoj zemlji, niti u okolnim zemljama. U pitanju je – limun!

Limun je zapravo zimzelena biljka sa belim cvetovima i ukusnim, žutim plodovima koja može izgledati divno u vašem domu, a nije je teško gajiti. Može rasti u saksiji i treba mu dosta svetla, pa je najbolje držati ga pored prozora gde dobija dosta svetlosti, a idealno bi bilo da leti stoji u bašti ili na terasi. Posebno treba obratiti pažnju na zalivanje. Naime, limunu ne prija suv vazduh pa je neophodno prskati listove na nekoliko dana, a treba ga zalivati mlakom vodom. Uz pravilnu negu, limun može opstati i zimi, kada ga treba zalivati mnogo ređe. Takođe ne trpi hladnoću, pa je tokom zime u posebnom stanju mirovanja kada ne raste.

Osim što izgleda jako lepo, biljka limuna i dezinfikuje sredinu u kojoj se nalazi pa je veoma korisna. Leti može procvetati i do tri puta, a nakon svakog cvetanja daje plodove koji će vas osvežiti i koje možete koristiti u svojoj ishrani.

Međutim, nije poželjno da pustite da plodovi izrastu tokom prve godine života limuna jer je to može iscrpeti, ali možete uživati u lepoti ove biljke. U međuvremenu se osvežite novim Wellness ukusom - Limunana. Kombinacija limuna i nane je idealna za predstojeće letnje dane.  

146,562people like this

5,730people like this

Uspešno ste se registrovali

Prijava

Registracija

Registracija