Mali saveti kako da uštedite energiju u stanu

Potrošnja struje se udvostručila, a za to su zaslužni brojni kućni aparati koje imamo. Povedite računa i obratite pažnju na koji način možete uštedeti energiju u svakoj prostoriji u svom domu.

 

Kuhinja – Ukoliko želite da uštedite i smanjite potrošnju struje u kuhinji, važno je da termostat frižidera stavite između 3 i 5 stepeni Celzijusa. Vodite računa o količini leda u frižideru, redovno ga uklanjajte jer ćete na taj način uštedeti energiju, a i produžićete vek trajanja uređaju. Bez potrebe nemojte da otvarate ni vrata rerne od šporeta jer se temperatura snižava za 15 stepeni, a kada želite da kuvate nešto na šporetu birajte veličinu posude prema veličini ringle. Posude u kojim spremate hranu uvek poklopite jer time skraćujete vreme kuvanja, a samim tim i potrošnju energije.

 

Kupatilo – Kada je reč o mašini za veš, trudite se da je uključujete noću, kada je električna energija četiri puta jeftinija. Vodite računa da uvek napunite mašinu, a ne da je uključujete polu praznu, i birajte kraće programe za pranje. Zbog uštede energije, termostat bojlera podesite na temperaturu između 50 i 60 stepeni, ali takođe pozovite majstora da vam očisti kamenac na grejaču jer on povećava potrošnju struje i izaziva kvarove.

 

Dnevna soba – U dvenoj sobi ušteda energije se vezuje za osvetljenje. U prostoriji u kojoj niko ne boravi u određenom trenutku, uvek treba gasiti svetlo, a naravno najpoželjnije je koristiti što više prirodno svetlo jer je ono i najzdravije i najprijatnije za oči. Bolje je koristiti štedljive sijalice iako su skuplje od običnih, iz razloga što duže traju a i troše čak 75% manje električne energije od običnih sijalica.

 

Spavaća soba – Ukoliko nikog nema u spavaćoj sobi, gasite svetlo za sobom kada napustite tu prostoriju. Ukoliko nemate centralno grejanje, zimi je najbolje da koristite TA peć. Punite je noću, jer tokom zime jedna TA peć potroši oko 60% ukupne električne energije jednog domaćinstva.

156,289people like this

3,940people like this

Uspešno ste se registrovali

Prijava

Registracija

Registracija