Počinje sezona alergija – šta učiniti?

Proleće nas inspiriše da više vremena provodimo van kuće, a jako često – u prirodi. Većina nas se tome jako raduje posle zime i sivih dana koja ona nosi sa sobom. Međutim, u svemu tome često zaboravimo na alergije koje najviše vrebaju upravo na proleće. Konstantno kijanje, svrab i peckanje očiju se nikako ne uklapa u viziju idealnog prolećnog dana provedenog u prirodi. Ako imate problem sa alergijama, u nastavku teksta vam dajemo nekoliko malih saveta koji mogu pomoći u ublažavanju simptoma alergije.

  1. Posuda za ispiranje nosa. Ukoliko vam alergije izazivaju kijavicu, ova posuda, koja izgleda kao mali čajnik, pomoći će vam da isperete čestice prašine i polena iz nosa, a samim tim će se i simptomi alergije ublažiti. Za ispiranje koristite ohlađenu prokuvanu vodu.
  2. Med. Med je veoma zdrava namirnica pa se preporučuje za konzumaciju svakodnevno. Sadrži polen, onaj isti koji izaziva alergije na proleće, pa redovnim unošenjem kašičice meda dnevno možete smanjiti osetljivost na polen. Naravno, nikako ne treba jesti med u jeku sezone alergija već je dobro konzumirati ga tokom cele godine. Svakako, treba se konsultovati sa svojim lekarom pre upotrebe.
  3. Kopriva. Za ove svrhe, najbolje je konzumirati koprivu u obliku čaja. Osim što je veoma zdrava i sadrži velike količine gvožđa, ona sadrži i prirodne antihistaminike koji će ublažiti simptome alergije bilo kog tipa.
  4. Probiotici. Imuni sistem je jači kada je crevna flora u balansu. Najlakši način da se ovo postigne je upotreba probiotika, najbolje prirodnih poput kefira, jogurta i kiselog kupusa. Dovoljna količina „dobrih“ bakterija u crevnoj flori nas štiti od bolesti i alergija.

156,289people like this

3,940people like this

Uspešno ste se registrovali

Prijava

Registracija

Registracija