Prigrlite sunce

Ove godine su kišovito vreme i hladnije temperature potrajale i tokom proleća, pa su nas ostavili željne sunca i lepog vremena koje se i očekuje u ovo doba godine. Kada uzmemo u obzir promene koje se dešavaju sa godišnjim dobima, ne treba da čudi vest da one sve više i više utiču i na naše raspoloženje. Ipak, sunce je napokon tu, leto je zvanično počelo, a mi smo slobodni da uživamo u dužim danima i svemu što lepo vreme donosi sa sobom.

Kao i svake godine, upozorenja o suncu i uticaju njegovih zraka na našu kožu, kosu i celokupni organizam ima mnogo, i o tome zaista i treba voditi računa, ali mi u ovom tekstu želimo da skrenemo pažnju na sve pozitivne efekte koje sunce može imati na nas.

Pre svega, sunčeva svetlost izaziva nastajanje vitamina D u koži koji ima mnoge pozitivne efekte na ljudski organizam, a o njima smo već pisali u ovom tekstu: http://bambiwellness.rs/saveti/kako-nadomestiti-manjak-vitamina-d-tokom-zimskih-dana

Pored toga, pozitivan efekat sunčeve svetlosti o kome se ne govori često je efekat koji ima na oči. Očima je neophodna svetlost kako bi se održala njihova efikasnost – konstantan mrak može umanjiti pokrete oka, a sunčeva svetlost je najprirodnija za oko. Naravno, to ne znači da je zdravo gledati direktno u sunce, pogotovo ne kada je najjače, već samo znači da prirodno osvetljenje najviše prija oku.

Istraživanja su pokazala da sunce utiče na apetit. Kako? Naime, deo mozga koji je zadužen za raspoloženje takođe je zadužen za apetit, a kako sunčeva svetlost potpomaže u stvaranju lepšeg raspoloženja (zbog endorfina), samim tim može uticati na smanjenje apetita. Većina nas je na sopstvenom primeru osetila da nam se tokom leta hrana manje jede, a sada imamo i naučno objašnjenje za to.

Ipak, i tokom leta je veoma važno imati dovoljno energije, a najlepši način za to je da grickate Wellness Limunanu koja će vas i osvežiti.

146,562people like this

5,730people like this

Uspešno ste se registrovali

Prijava

Registracija

Registracija