Razlozi zašto se osećamo krivo

Osećanje krivice nikome nije stran osećaj. Može se čak reći da se javlja svakodnevno i da mnoge situacije dovode do toga da nas grize savest. U kojim situacijama se to dešava varira od osobe do osobe, ali postoje neki univerzalni razlozi za to koji se mogu prepoznati kod svih.

  1. Stavljanje sebe na prvo mesto.

O ovome smo već pisali u kontekstu sebičnosti, ali ono što se nije pomenulo je da stavljanje sebe na prvo mesto često izaziva osećaj krivice. Mi jednostavno nismo navikli da posmatramo svoju dobrobit kao najvažniju pa se zato osećamo krivo svaki put kada sebe stavimo na prvo mesto. Bitno je samo uvek sebe podsetiti da ne možemo biti dobri ni za druge ako pre svega nismo sami sobom zadovoljni.

  1. Ne možete kontrolisati to kako se drugi ljudi osećaju.

Lako je kriviti sebe kada se neko oseća loše, pogotovo ako je to neko ko vam je jako blizak. Možda smatrate da su vaše reči ili vaši postupci to izazvali, ali vi ne možete kontrolisati kako se neko drugi oseća. Naravno, to ne znači da treba biti bezobziran prema ljudima, samo imajte u vidu da emocije koje se pojave kod drugih nisu vaša odgovornost pa samim tim nema potrebe da se osećate krivo zbog njih.

  1. Nismo definisani isključivo našim postupcima.

Najčešći razlog za osećanje krivice je svakako nešto što jesmo ili nismo uradili. Sami biramo kako se ponašamo u određenoj situaciji, pa je logično da, kada uradimo nešto što smatramo lošim, krivica počinje da se javlja. Međutim, treba se setiti da postupamo najbolje što možemo pod datim okolnostima. Kada tako postavimo stvari, shvatićemo da osećaju krivice tu svakako nije mesto.

Bilo kako bilo, obraćanje pažnje na sopstvena osećanja će vam umnogome pomoći u tome da budete svesni zašto i kada se javljaju. Na taj način ćete prevazići i osećaj krivice i griže savesti, a kada ni to ne pomogne, predlažemo da ne grizete savest, već da zagrizete Wellness.

156,289people like this

3,940people like this

Uspešno ste se registrovali

Prijava

Registracija

Registracija