Rok trajanja namirnica – sve što treba da znate

Postoje osobe koje veoma vode računa o roku trajanja namirnica i drugih proizvoda, a ima i onih koje to zaista ne zanima. U koju god grupu da spadate, postoji nekoliko stvari koje je važno znati kada je ova tema u pitanju.

Pre svega, važno je razlikovati oznake “upotrebiti do“ i "najbolje upotrebiti do“. Prva daje tačan datum do kada neka namirnica sme da se konzumira bez posledica, a druga daje okviran datum do kada bi bilo najbolje iskoristiti proizvod. To znači da je proizvode sa ovom oznakom moguće konzumirati danima, a nekad i nedeljama nakon datuma utisnutog na pakovanju. Proizvođač ovom oznakom samo tvrdi da je proizvod najkvalitetniji do tog dana. Da ne biste bespotrebno bacali hranu kojoj je navodno istekao rok, samo proverite koja od ove dve oznake je na ambalaži.

Osim toga, treba znati i okvirno vreme trajanja nekih namirnica. Tako, jaja traju 3 do 5 nedelja nakon što ih kupite, a najlakši način da testirate da li su i dalje dobra je da ih stavite u činiju vode – ako plutaju, to znači da su se pokvarila i nemojte ih jesti. Tvrdi sirevi nisu podložni bakterijama koliko meki, pa ih možete čuvati čak do 6 meseci u nekim slučajevima, dok meke sireve možete koristiti uglavnom 7 dana nakon otvaranja (uvek proverite šta piše na ambalaži). Sveže meso i ribu treba pojesti dan, dva nakon kupovine ili odmah zamrznuti, jer su veoma podložni bakterijama. Budite veoma pažljivi kad su meso i riba u pitanju.

Bilo kako bilo, najbolje je uvek pratiti instrukcije sa ambalaže.

156,289people like this

3,940people like this

Uspešno ste se registrovali

Prijava

Registracija

Registracija