Spremni za leto? Uvek!

Napisala Marija Pecić (@ascoolaskimdeal)

Leksikonska pitanja poput onih koji mi je omiljeni film ili knjiga me dosta stresiraju jer – kako izabrati? Isto važi i za godišnja doba. Na jesen se radujem usporavanju tempa i ušuškanosti, zimi snegu i prazničnom lenčarenju, proleće obožavam jer donosi jedinstvenu magiju sa sobom, a leto? To je priča za sebe.

Već krajem aprila na sve strane se govori o visinskim pripremama za leto, ali istina je da je to jedino doba godine za koje sam spremna tokom cele godine i strpljivo čekam da sudija svira start.

Neka vas ne zavara kalendarski početak sezone, leto je počelo onog trenutka kada izađete na balkon kasno uveče, a pozdravi vas topli povetarac umesto refleksnog ogrtanja tankog džempera za svaki slučaj. Leto je počelo onda kada se veš osuši za par sati i kada je sasvim ok izaći iz kuće mokre kose. Leto je počelo onda kada me potpuno obuzme osećaj lakoće i jednostavnosti. Leto je neprestano kovanje planova koje krčkam tokom cele godine, ali leti posebno verujem u njih i sve se čini tako lako i izvodljivo. Na posao biciklom? Može! Dva festivala u dva vikenda? Može! Doručak, ručak i večera u pokretu? Može!

Ipak, ono što vam niko ne govori je koliko je važno ostati priseban i održati balans čak i tokom letnje euforije jer se lako može desiti da se sav entuzijazam pretvori u letargiju usled prevelikih očekivanja. Zato ne očajavajte ukoliko ostajete u gradu bez rezervisanih avionskih karata i aranžmana. Umesto toga, potrudite se da uživate u mogućnostima koje donosi neizvesnost i praznjikav kalendar.

Ove godine praktikujem upravo taj pristup. Nemam odgovor na kada, gde i šta ali uživam u laganom tempu i rado prihvatam ulogu turiste u svom gradu jer, gle čuda, od silne jurnjave i želje da se vidi što više i što dalje, često budem u čudu koliko malo istražujem lokalno. Za sada sam otkrila nekoliko prodavnica vintage garderobe, par opuštenih mesta za osveženje na reci, jednu veličanstvenu terasu sa pogledom na grad i novi omiljeni ukus leta koji će me pratiti gde god me noge ponesu narednih meseci – Wellness Limunana. Sasvim dovoljno!

Dakle, nemojte puno brinuti o pripremama za leto jer iako ne izgleda uvek tako, već ste spremni – uronite u njega bez najave i previše pompe i pustite da vas iznenadi onako kako samo leto ume. Nećete se pokajati.

156,289people like this

3,940people like this

Uspešno ste se registrovali

Prijava

Registracija

Registracija