Šta sve sadrži suvo grožđe?

Kada govorimo o takozvanim supernamirnicama, imamo u vidu da one imaju brojne pozitivne efekte na ljudski organizam i da štite od raznih bolesti. Mnoge vrste voća i povrća spadaju pod ovu kategoriju, ali postoji jedna namirnica o kojoj se ne govori dovoljno. U pitanju je suvo grožđe.

Suvo grožđe se dobija, kao što mu samo ime kaže, sušenjem zrna grožđa i u narodu je najpoznatija kao odlična zamena za slatkiše. Najčešće se koristi upravo u pripremi deserata i kolača, a možete i uživati u Wellness keksu sa suvim grožđem.

Ono što je dobro kada je ova namirnica u pitanju je da ima izvesna lekovita svojstva. Mnogi nutrijenti koje sadrži su neophodni ljudskom organizmu za zdravo funkcionisanje. Grožđice, kao i grožđe, obiluje resveratrolom – polifenolom koji ima antiupalno delovanje. Međutim, suvo grožđe ima duplo više antioksidanasa od sveže voćke. Osim toga, predstavlja odličan izvor minerala kao što su kalcijum, magnezijum, cink, bakar, gvožđe i flor. Puno je i vitamina B kompleksa.

Nutrijenti koje sadrži neophodni su u svakom uzrastu pa se zaista mogu svima preporučiti. Tokom hladnijih meseci se posebno savetuje konzumacija suvog grožđa jer je tada organizmu potrebno da nadoknadi unos potrebnih vitamina i minerala.

Grožđice možete jesti same, a možete ih i grickati u svom omiljenom Wellness keksu za dodatno podizanje energije.

156,289people like this

3,940people like this

Uspešno ste se registrovali

Prijava

Registracija

Registracija