Super kajsije

Osim što su odličnog ukusa, kajsije su pune vitamina i minerala koji pomažu pravilnom funkcionisanju organizma.

Kajsije su izrazito hranjive, a dve sveže voćke sadrže samo 34 kalorije, 8 grama ugljenih hidrata, jedan gram proteina, 0,27 posto grama masti, 1,5 grama vlakana. Odličan su izvor beta karotena i luteina, antioksidansa koji pomažu u borbi protiv štetnih slobodnih radikala. Najbolje ih je jesti cele i neoljuštene.

Vitamini A i E nalaze se u kajsiji, a oni su važni za očuvanje zdravlja očiju. Sastojci poput zeaksantina i vitamina C štite oči od oštećenja.

Zahvaljujući antioksidansima i vitaminu C, ovo voće je odlično i za kožu. Štite je od štetnih spoljnih uticaja i UV zraka koji izazivaju trajna oštećenja. Vitamin C pomaže u obnavljaju kože i izgradnji kolagena, a beta-karoten štiti od opekotina izazvanih sunčevim zracima.Kajsije su bogat izvor vlakana, pa pomažu u očuvanju uravnotežene probave. Šolja kajsija sadrži 3,3 grama vlakana, a bogate su i topivim vlaknima koja su važna za očuvanje nivoa ašećera u krvi i holesterola.Mineral kalijum odgovoran je za regulisanje mišićnih kontrakcija i tečnosti u telu, a njegovim adekvatnim unosom možemo sprečiti neprijatan osećaj nadutosti.

Kajsije su bogate i vodom pa zbog toga pomažu u održavanju zdravog krvnog pritiska, telesne temperature, zdravlja zglobova i pravilnog rada srca.

Ovo voće možete dodati u ishranu na različite načine - sveže kao međuobrok, u kolačima, džemu, naseckane u jogurtu ili salati... A možete probati i naš Wellness keks sa ukusom kajsije – spojte zdravo i ukusno!

156,289people like this

3,940people like this

Uspešno ste se registrovali

Prijava

Registracija

Registracija