Sve što niste znali o mandarinama

Mandarine su mnogima omiljeno voće, a mišljenja su podeljena kada je u pitanju slatkast ili kiseli ukus. Svakako imaju mnogo lekovitih uticaja na zdravlje i izgled kože. U nastavku vam dajemo nekoliko korisnih činjenica o ovom citrusnom voću:

Za početak, one su izvor sastojaka koji su potrebni našem organizmu na svakodnevnom nivou. Pune su antioksidanata koji usporavaju proces starenja kože. Vitamin A u mandarinama istovremeno poboljšava kvalitet kose. Osim toga, vitamin C može pomoći boljoj apsorpciji gvožđa iz hrane, a ono je ključno za kvalitet kose. Posebno su dragocene u nezi masne kože jer eterična ulja ove voćke kontrolišu lučenje sebuma i čiste začepljene pore.

Citrusi takođe poboljšavaju odbrambeni sistem tela i sprečavaju osećaj gladi, što je od velikog značaja za ovaj period godine. Imaju probiotsko dejstvo, pospešuju nastanak dobrih bakterija koje su nezamenljive kada su naše zdravlje i vitalnost u pitanju. Aktivno pomažu i u borbi sa lošim holesterolom i štite srce. Pektin u njima sprečava rast nivoa šećera u krvi, pa se preporučuje svima koji žele sa se oslobode viška kilograma.

Mogu pomoći i u održavanju zdravog krvnog pritiska jer sadrže puno kalijuma. On pomaže da telo ne zadržava vodu preterano. Kalijum širi krvne sudove i time pomaže boljoj cirkulaciji krvi. Sa kalijumom ipak ne treba preterivati. Dve ili tri mandarine na dan biće sasvim dovoljne.

Jedna velika mandarina pokriva i do 55 odsto dnevne potrebe za vitaminom C i oslobađa nas stresa. Miris mandarine pomaže ako imate loš dan i želite da se osećate opuštenije.

146,562people like this

5,730people like this

Uspešno ste se registrovali

Prijava

Registracija

Registracija