Tri načina da prestanete da odlažete vaše obaveze

Svako od nas je bar nekada odložio svoje obaveze radi odmora, opuštanja ili drugih, prečih i važnijih obaveza samo da bi se par sati ili dana kasnije vratili na taj isti zadatak koji je tada već postao stresniji zbog neizbežnosti. Koliko puta vam se desilo da petkom razmišljate da li da perete veš odmah ili u nedelju uveče? Ovakve odluke su često jednostavne ali većina nas bira da obaveze kasnije obavi. Ako obavite svoje obaveze odmah, one vas neće sprečavati u odmoru nakon toga, niti ćete imati pasivan stres od potisnutih obaveza, a ovo su neki od saveta koji vam mogu pomoći kako da uđete u ritam obavljanja obaveza što pre:

•          Podelite velike obaveze u manje zadatke. Ako imate neki veći zadatak koji bi trebalo da obavite, znatno lakše će vam biti ako odredite šta tačno treba da uradite i podelite to na manje delove. Prvenstveno, neće izgledati tako teško i zastrašujuće, a zatim ćete imati već osmišljen plan.

•          Radite u manjim vremenskim intervalima. Kako biste održali svoju koncentraciju i olakšali sebi obaveze, obavljajte poslove u manjim intervalima i na svakih sat vremena napravite manju pauzu kako biste se opustili i dozvolili vašem telu i mozgu par minuta odmora. Veoma je bitno da ove pauze budu kratke, ne duže od 15 minuta kako ne biste ispali iz ritma rada.

•          Setite se sličnog zadatka iz prošlosti. Neretko se dešava da u našim glavama zadatak koji treba da obavimo deluje znatno komplikovanije ili duže nego što zapravo jeste, što je isto jedan od čestih razloga za odlaganje tih obaveza. Kada vam se ovako nešto desi, pokušajte da se setite prošlog zadatka koji je bio sličan i kako ste ga obavili, što će vam dati dodatnu motivaciju da obavite svoje obaveze.

156,289people like this

3,940people like this

Uspešno ste se registrovali

Prijava

Registracija

Registracija