Umirite svoje misli i svoj um

Ukoliko često brinete ili ste perfekcionista, verovatno teško uspevate da se “ugasite” i da ne razmišljate. Kada odvojite vreme za relaksaciju, to uglavnom podrazumeva da se fizički odmarate a da vam misli lutaju i roje se toliko da stvari o kojima niste brinuli, postaju vaša preokupacija. Sve se ovo dešava kada ne umete da umirite svoj um i kada vam je konstantno potrebna neka stimulacija što, u krajnjoj liniji, dovodi do mentalne iscrpljenosti. Ova pojava je sve češća poslednjih godina upravo jer nam je stimulacija misli dostupna u svakom trenutku – koliko puta ste sebe uhvatili kako skrolujete telefon dok razgovarate sa nekim ili čak dok gledate film ili seriju? Da se to ne bi dešavalo, potrebno je mnogo volje i odoleti iskušenjima u okolini, a pre svega, naučiti da kontrolišete svoje misli i umirite svoj um. Mi vam dajemo nekoliko praktičnih saveta kako da to uradite:

  • Idite u bioskop – iskustvo gledanja filma u bioskopu potpuno okupira pažnju, a korišćenje telefona nije poželjno, pa će vam fokus biti isključivo na onome što vam je pred očima – umirićete sve ostale misli.
  • Zapišite ono o čemu razmišljate – i to ne u vidu neke liste ili plana jer je za takvo pisanje neophodno da su vam misli već sortirane. Kada vas muči vrtlog misli, samo počnite da zapisujete sve što vam je na pameti. Tako ćete lakše odvojiti bitno od nebitnog, a čim ste zapisali neku misao, ona će prestati da vas muči.
  • Podelite svoje misli – svi znamo da je za mnoge situacije razgovor najbolji lek. O čemu se radi? Ako vas neka tema pritiska i o njoj stalno razmišljate, velike su šanse da ćete misliti u krug o istim stvarima i nećete naći izlaz (ni iz novonastale situacije, ni iz tog ciklusa misli). Međutim, razgovor sa nekim će vas naterati da svoje misli uobličite i da se samim tim fokusirate, te će prestati da vas muče.

146,562people like this

5,730people like this

Uspešno ste se registrovali

Prijava

Registracija

Registracija