Uspešno negujte samopouzdanje deteta (I DEO)

Da bi bila uspešna, deca moraju da veruju u svoje sposobnosti, dok istovremeno treba da znaju da se suoče sa neuspehom. Treba da podstaknete samopouzdanje svog deteta, evo nekoliko kratih saveta kako da u tome budete uspešni!

1. Roditelji treba da veruju u sebe

Morate verovati u sebe da ćete uspeti da realizujete zacrtane ciljeve, čak iako vam trenutno ne ide. Gledajući vaš primer kako se trudite i uporni ste u relizaciji, deca uče i prihvataju vaše navike. Ovo ne znači da treba da budete savršeni, priznajte deci da vam nije lako, ali se fokusirajte na pozitivne stvari koje radite u nameri da uspete. 

2. Nemojte biti uznemireni zbog grešaka

Pomozite deci da vide da svako pravi greške i da je važno naučiti iz njih, a ne demoralisati se i odustati. Samopouzdani ljudi ne dozvoljavaju da ih srah od neuspeha pobedi, ne zbog toga što su sigurni da nikad neće doživeti neuspeh, već zbog toga što znaju kako će stati na noge.

3. Podstaknite decu da probaju nove stvari

Umesto da svoju energiju usmeravaju na ono što im je već poznato, dobro je da deca prošire vidike. Postizanje novih veština čini decu da se osećaju sposobno i sigurno da mogu da se suoče sa novim i nepoznatim.

4. Dozvolite deci da pogreše

Prirodno je da želite da zaštitite svoje dete od neuspeha, ali greške su neminovne i pomažu deci da nauče i prihvate neuspeh kao nešto normalno. Takođe može podstaći decu na veće napore, trud itd.

5. Pohvalite istrajnost

Naučite ih da ne odustanu pred prvim problemom i neuspehom. Potrebno je da budu dovoljno otporni da nastave sa pokušajima i prihvate ukoliko u nečemu nisu najbolji.

6. Pomozite deci da pronađu svoju strast

Istraživanje sopstvenih interesa može pomoći deci da razviju osećaj identiteta, što je od suštinskog značaja za izgradnju samopouzdanja. Kada uvide da su u nečemu talentovani i uspešni to će biti podstrek njihovom samopoštovanju.

156,289people like this

3,940people like this

Uspešno ste se registrovali

Prijava

Registracija

Registracija