Uvod u aromaterapiju

Sigurno ste do sada čuli za pojam aromaterapije, a možda ste se i zainteresovali za ovu oblast filoterapije. U ovom tekstu ćemo vam objasniti šta je, čime se bavi i koje su koristi aromaterapije.

Ovaj termin je prvi put uveden u upotrebu pre skoro tačno 100 godina, a odnosi se na korišćenje eteričnih ulja u svrhu očuvanja i lečenja tela i duha. Eterična ulja se dobijaju iz bilo kog dela biljke – nekad je to seme, nekad listovi, cvetovi, koren, a nekada i cela biljka. Taj ekstrakt uglavnom sadrži najbolje, koncentrisane delove materija koje pomažu ljudskom organizmu.

Eterična ulja se uglavnom nanose na kožu i zato se često koriste prilikom masaže. Kombinacija dodira i ulja koja potom prodiru u kožu i brzo dospevaju u krvotok, te blagotvorno deluju na ceo organizam, a otud i popularnost same aromaterapije.

Ulja svakako možete koristiti i sami. Postoji čitav dijapazon eteričnih ulja i njihovih upotreba. Tako, ulje lavande smiruje i donosi ravnotežu, bosiljak i ruzmarin poboljšavaju koncentraciju, đumbir i cimet su poznati po tome što greju, a nana i eukaliptus teraju prehladu. Da biste iskoristili sve mogućnosti eteričnih ulja, možete ih koristiti na razne načine: možete ih dodati u kupku, koristiti kao losion za telo ili kremu za lice (u ovom slučaju je neophodno razblažiti ih u drugim uljima poput bademovog, maslinovog itd.) ili ih možete prosto mirisati.

Kako god da poželite da ih koristite, svakako istražite koje ulje bi vam donelo ono što želite da postignete i kako se ono tačno koristi.

146,562people like this

5,730people like this

Uspešno ste se registrovali

Prijava

Registracija

Registracija