Uzroci ljubomore u odnosima

Ljubomoru često shvatamo kao normalnu pojavu među ljudima i ona se javlja u svim odnosima. Mnogi će reći da samo nesigurne osobe osećaju ljubomoru, pogotovo u partnerskim odnosima, ali uvek treba razmisliti odakle ona dolazi i da li postoje neki dublji razlozi za njenu pojavu.

Strah da izgubimo ono što nam je važno u životu je jedan od glavnih okidača za osećaj ljubomore. Svi imamo neke strahove i prirodno je ovako reagovati, ali problem nastaje onog trenutka kada prestanemo da obraćamo pažnju na zašto i dozvolimo da ona upravlja našim daljim ponašanjem. Strahovi koje imamo, a koje ignorišemo često vremenom postaju sve veći, a to automatski znači i da se ljubomore izazvane njima nećemo rešiti ukoliko dobro ne sagledamo uzroke tih strahova i našeg ponašanja. Bilo da je u pitanju prošlo negativno iskustvo ili puka navika, treba osvestiti taj deo sebe i na taj način pokušati da promenimo i svoje ponašanje.

Sa druge strane, ako uvidimo da je uzrok ljubomornog ponašanja manjak poverenja u nekoga, prvenstveno treba odlučiti da li je to nepoverenje opravdano. Ukoliko nije, vreme je za velike promene, ali ukoliko jeste, ljubomora je u tom slučaju najmanji problem sa kojim se suočavate.

Bilo kako bilo, ljubomora se nikada ne pojavljuje niotkuda, pa je pametno sagledati otkud ona dolazi i da li je uzrok problema u nama ili drugoj osobi i shodno tome doneti odluku o daljem ponašanju.

156,289people like this

3,940people like this

Uspešno ste se registrovali

Prijava

Registracija

Registracija