Zašto je dobro baviti se plesom (I deo)

Ples je jedna od onih aktivnosti koje zaista podrazumevaju čitav dijapazon različitih stilova, a može se reći i da ne postoji osoba koja ne voli da pleše. To je spontana aktivnost koja zasigurno čini da se osećamo dobro, a takođe nam pruža određeni nivo fizičke aktivnosti. Ma koji ples da je u pitanju – moderni, latino, brejk ili balet, svako može pronaći onaj koji mu najviše leži i uživati u istom. U nastavku teksta pročitajte koje sve benefite ples pruža kada je u pitanju zdravlje.

  1. Održava nas mladim. Ples može predstavljati svojevrsnu fizičku aktivnost koja veoma povoljno utiče na kardiovaskularni sistem i samo srce. Takođe povećava kapacitet pluća. Ovi efekti nas zaista održavaju mladim.
  2. Povoljno utiče na zglobove i kosti. Iako ovo može zvuči čudno ako uzmemo u obzir činjenicu da svaka fizička aktivnost zapravo pravi opterećenje kostima, pokazalo se da ples pomaže pri očuvanju tvrdoće kostiju. Pored toga, ima važnu ulogu u „podmazivanju“ kostiju što može pripomoći u sprečavanju razvitka artritisa u poznijim godinama.
  3. Podstiče cirkulaciju. Ovo, naravno, važi za svaku fizičku aktivnost, ali dobro je znati da određenim vrstama plesova zaista možemo sagoreti dosta kalorija, a takođe možemo povećati svoju izdržljivost.
  4. Smanjuje loš holesterol. Plesom možete umanjiti nivo lošeg holesterola u krvi a povećati nivo dobrog, jer ples pomaže pri kontroli količine lipida u krvi. Kada ovako posmatrate stvari, ples zaista poboljšava kvalitet krvi i opšteg zdravlja organizma.

156,289people like this

3,940people like this

Uspešno ste se registrovali

Prijava

Registracija

Registracija