Zašto je dobro baviti se plesom (II deo)

U prethodnom tekstu bavili smo se prednostima koje ples ima na naše zdravlje i opštu dobrobit organizma. Benefiti se, međutim, zaista ne završavaju isključivo na tome. Ples predstavlja, kao i svaki drugi sport, jednu vrstu discipline što znači da veoma utiče i na mentalno zdravlje i zadovoljstvo. Kako?

Pre svega, učenjem novih koraka i ponavljanjem istih dok se ne savladaju, ples nam pomaže u tome da razvijemo svoje pamćenje kao i veštine izdržljivosti, upornosti i strpljenja. Okretnost je takođe veština koja je važna u plesu i koju možete razviti baveći se njime.

Još dve jako dobre stvari koja se stiču plesanjem su balans i koordinacija. Naime, balansiranje u jednom stavu nije teško za izvesti, ali održavati balans pokret za pokretom, u različitim pozicijama ume biti zahtevno. Ipak, ovo jača mišiće kičme i utiče na razvijanje stabilnijeg stava što je veoma važno zbog samog držanja. Pored toga, povoljno utiče na razvitak koordinacije i poboljšanje refleksa. Na taj način, spona između tela i uma je jača, a vaše nesvesne mentalne sposobnosti usavršene.

I na kraju, nije na odmet pomenuti i „najsrećniji“ razlog za plesanje: podizanje nivoa endorfina! Svakako plesanjem postajemo raspoloženiji, podižemo svoj imunitet, kao i samopouzdanje, što sve zajedno utiče na stvaranje boljeg kvaliteta života.

Verovatno ste primetili, čitajući ova dva teksta o plesu, da ume zahtevati zaista visoke nivoe energije i zato, kada god oni opadnu, uvek možete grickati Wellness keks da se vratite plesanju sa duplim žarom!

146,562people like this

5,730people like this

Uspešno ste se registrovali

Prijava

Registracija

Registracija