Zdravo letnje osveženje

Čaj kao izbor napitka za vrele letnje dane ne zvuči kao idealno rešenje, ali kad se radi o ledenom čaju, onda je prijatno osveženje koje nam ovaj osvežavajući napitak može doneti pravo savršenstvo. Ledeni čaj sadrži mnogo vode, vitamina i minerala, podiže energiju i vitalnost, a neke vrste ledenog čaja pomažu i u prevenciji i ublažavanju raznih zdravstvenih problema. Može se praviti skoro od svih vrsta čaja koje se inače piju vruće. Čaj sadrži deset puta više polifenola nego voće i povrće – tvrde naučnici iz Njujorškog centra za prevenciju kancera.

Istraživanja na životinjama i ljudima pokazala su koliko je čaj važan za naše zdravlje. Kod ljudi koji piju dnevno dve šolje čaja i više, manja je verovatnoća da će oboleti od srčanih bolesti, imaju manje lošeg holesterola i brže se oporavljaju od srčanog udara. Ima i dokaza da čaj pomaže u borbi protiv raka dojke.

U čemu je tajna čaja, koji je to čudestan sastojak u njemu? To je snažan antioksidant – katehin. Najbolje rezultate postići ćete ako pijete tri šolje čaja dnevno. Ledeni čaj ima manje korisnih antioksidanata, ali i on ima prednosti. Pijte čaj što češće možete, najbolje je da ga pijete umesto voćnih sokova.

146,562people like this

5,730people like this

Uspešno ste se registrovali

Prijava

Registracija

Registracija