Zdravstvene prednosti čudesne voćke – nara

Nar je sočno mediteransko voće narandžasto-crvenkaste boje. Ima veoma prijatan kiselo-slatki ukus koji osvežava i podiže energiju. Između ostalog jako je zdrav, jer sadrži mnoštvo vitamina i minerala. Njegove glavne prednosti su:

•          Jačanje imuniteta: Sastav nara značajno pomaže u borbi protiv bakterijskih infekcija i štetnih mikroorganizama.

•          Sposobnost pamćenja: Bogat je polifenolima za koje je otkriveno da doprinose dobrim kognitivnim sposobnostima i mišićnoj koordinaciji.

•          Snižavanje krvnog pritiska: Sok od semenki nara sadrži visok udeo antioksidansa i može blokirati ili usporiti nakupljanje holesterola u arterijama. Istraživanja pokazuju da češći unos ovog soka snižava visoki krvni pritisak.

•          Rast kose: Nar je pun antioksidansa koji jačaju folikule kose i poboljšavaju cirkulaciju krvi u toj regiji.

•          Bol u zglobovima: Artritis uzrokuje bol i ukočenost koja se s godinama može pogoršati. Ne treba zanemariti ovakve probleme, zato krenite od prirodnih savezika kao što je nar, koji deluje protivupalno i značajno ublažava tegobe.

Trik za jednostavnije čišćenje nara:

Isecite plod na dva ili četiri dela i potopite u posudu sa vodom. Na taj način kora će se lakše oguliti a vi ćete uspešno izbeći fleke koje nastaju prilikom pucanja bobica. Ljuske će same isplivati na površinu a nakon što odtranite višak vode i procedite, u posudi će ostati samo jestivi deo. 

146,562people like this

5,730people like this

Uspešno ste se registrovali

Prijava

Registracija

Registracija