Da li ste čuli za fonio – hranu budućnosti?

Da li ste čuli za fonio – hranu budućnosti?

Da li ste nekada čuli za fonio? U pitanju je žitarica koja se vekovima koristi u ishrani te se smatra drevnom hranom.  

Fonio je poreklom iz Afrike, spada u vrstu prosa i odlično uspeva u sušnim predelima što znači da tehnički može da raste svuda. Ipak, nedovoljno je poznata u ostatku sveta iako ima veliku nutritivnu vrednost.

Koji su zdravstveni benefiti ove biljke? Ona sadrži nizak nivo holesterola i masti, bogata je cinkom, vlaknima, gvožđem i magnezijumom, a odličan je i izvor vitamina B grupe. S obzirom na to da je bogat kalcijumom, fonio je odlična namirnica za vegane ili osobe koje ne konzumiraju mlečne proizvode. Takođe, unosom fonia možete ojačati svoj imunitet i povećati nivo energije.

Konzumira se u obliku celog zrna, a ne sadrži gluten, pa je kao takav odličan za organe za varenje i za osobe sa osetljivošću na gluten. Ima nizak glikemijski indeks što znači da ne podiže drastično nivo šećera u krvi.

Kako možete pripremiti fonio? Kada se skuva, njegov ukus apsorbuje arome drugih namirnica. Njega možete koristiti na isti način kao kuskus, tako što ćete ga skuvati, a može se dodati i čorbama ili čak i nekim pićima. Kada se skuva, može se dodati voću, povrću i raznim salatama. Takođe, možete ga i samleti i dodati pecivima, kolačima i tortama.