Sve prednosti konzumiranja ananasa

Sve prednosti konzumiranja ananasa

Sigurno ste do sada čuli da sočni i slatki ananas nazivaju još i nutritivnom zvezdom i voćem sa mnogo zdravstvenih koristi. Pored toga što je ukusno i slatko voće, aninas zaista ima mnogo značajnijih zdravstvenih koristi.

 

Ananas se od davnina koristi i uzgaja u tropskim krajevima širom sveta. Odličan je izvor vitamina B, C, kao i biljnih vlakana i minerala kao što je mangan. U ponudi ga možete naći svež, konzerviran ili smrznut, samim tim ga možete konzumirati tokom cele godine i uživati u njegovim benefitima. Svakako je preporuka da se ananas konzumira svež ili u svom soku, a ne u sirupu.

 

U nastavku teksta vam donosimo i nekoliko prednosti konzumacije ananasa.

  1. Bogat vitaminom C – koji podržava imuni sistem i ima antioksidativne prednosti. Ukoliko popijete ili pojedete jednu šolju ananasa, unećete 78,9 miligrama vitamina C.
  2. Olakšava varenje – jer sadrži bromelain, mežavinu enzima. Pored varenja, ova mešavina enzima smanjuje upalu i otok nosa. Određene studije su pokazale da bromelain iz ananasa može da pomogne u smanjenju dijareje.
  3. Mangan koji se nalazi u ananasu jača kosti – Pored kalcijuma, mangan je od velikog značaja kada govorimo o jakim kostima. Ananas je svakako voće koje sadrži najveći broj minerala, jer jedna šolja ovog voća sadrži oko 76 procenata preporučene dnevne vrednosti mangana.

Pored ovih prednosti, ananas ima protivupalna svojstva, pomaže kod jačanja imuniteta i bogat je antioksidantima. Sada kada smo vam otkrili benefite konzumacije ananasa, vreme je da uživate u Wellness keksu sa jogurtom i ananasom i dostignete 100% dobar osećaj.