Tuširanje ili kupanje u kadi – šta je zdravije?

Tuširanje ili kupanje u kadi – šta je zdravije?

Topla mirišljava kupka, uz sveće, muziku i našu omiljenu knjigu zvuči kao pravi raj. Prema mišljenju određenih stručnjaka vreme kupanja može značiti za kožu. Nažalost, zbog količine obaveza i vremena retko smo u mogućnosti da sebi obezbedimo ovaj užitak. Umesto toga, u brzini kupanje pod tuš je najučestalije. Ipak, koliko su i kako zdravi različiti vidovi kupanja?

  • Manje stresa i dubinska nega uz kupku u kadi – Ukoliko se kupate u kadi, prednost je to što će kozmetički proizvodi lakše upiti u kožu. Tokom kupanja u kadu je poželjno dodati zob, kako biste umirili kožu koja je suva ili sklona ekcemima. Takođe, dugačko kupanje može uticati na smanjenje nivoa hormona stresa. Uz omiljenu knjigu ili muziku dok uživate u toploj kupci, recite ne stresu i dodatom šećeru i napravite bolji izbor uz No Sugar Added keks od pomorandže i čokolade.
  • Bolja hidriranost i nega kože uz kraće tuširanje – Ipak, u suprotnom, kraća tuširanja su korisnija i bolja za našu kožu. U odnosu na dug boravak u kadi, preporučljivije je tuširanje, jer se koža izlaže manjoj količini vode, jer se na taj način sprečava da koža izgubi sva prirodna ulja. Zašto su značajna prirodna ulja? Posebno su značajna za gornji sloj jer održavaju prirodnu hidrataciju. Prosečno, preporučuje se da se tuširate i provedete u vodi dnevno 10 do 15 minuta, a nakon toga, ne zaboravite da hidrirate svoju kožu.

Na kraju, ukoliko pazite i čuvate okolinu, svakako je preporučljivo trošiti manje vode.