Pet prvih koraka ka pravilnom recikliranju

Kako biste započeli redovno recikliranje važno je informisati se o tome šta je sve podloženo recikliranju. Takođe, važno je da znate i gde su vam najbliža mesta za odlaganje reciklažnog otpada, kako biste redovno mogli da planirate prolazak pored istih. U početku, ova aktivnost se može učiniti zahtevnom, ali kada znate da svako vaše malo dobro čini jedno veliko za zajednicu, i što je više onih koji se okupljaju oko ove ideje, promena je neizostavna.

1Odvajanje proizvoda.

Papir - Svakom tonom recikliranog papira spašava se 15 stabala. Reciklirani papir se pretvara u nove proizvode kao što su novine, papir za printere, knjige, kancelarijski materijal, liflete ili toalet papir.

Tetrapaci, plastika, staklene ambalaže, metalne limanke, konzerve, zatvarači se takođe mogu odvajati posebno.

Ostaci hrane se takođe mogu koristiti za pravljenje đubriva koje možete koristiti za svoju baštu.

2Kupujte stvari podložne recikliranju.

Tokom svoje kupovine, razmišljajte koje proizvode uzimate i da li mogu da se kasnije recikliraju. Na primer, umesto plastičnog pakovanja praziluka ili šargarepe, uzmite iste na meru. Nosite svoje cegere koji će zameniti plastične kese, kao i svoje tegle za kupovinu namirnica na meru.

3Štedite vodu i struju.

Štednja energije i vode je važna jer ćete vremenom razviti svest o tome da ćete uzimati samo onoliko koliko vam je potrebno.

4Podržite princip ’’staro za novo’’.

Podržite akcije kao i mlade umetnike koji od starih stvari kreiraju nove ili prepoznaju potencijal predmeta  koji se može primeniti na drugačiji način. Važno je da i naše najmlađe naučimo da svoju kreativnost razviju kroz  ovaj pristup.

 

146,562people like this

5,730people like this

Uspešno ste se registrovali

Prijava

Registracija

Registracija