Kako boje utiču na apetit?

Jarke i tople boje bude apetit, dok ga tamnije boje suzbijaju. Zanimljivo je da se ovo odnosi i na boju namirnica, kao i boju posuđa i samog okruženja gde obedujete. Tako, na primer, kuhinja u tonovima sive boje neće uticati da jedete više. Sa druge strane, lanci restorana brze hrane često u svojim enterijerima koriste jarke boje jer one utiču upravo na povećanje apetita.

Crvena i žuta su boje koje najviše „upadaju u oči“ i koje i bebe najpre nauče da raspoznaju. Na njih uvek prvo obratimo pažnju, predstavljaju vitalnost i daju nam podsticaj, u ovom slučaju, da jedemo.

Zelena je takođe jedna od boja koja dobro utiču na stvaranje apetita. Objašnjenje je veoma jednostavno – biljke kojima se čovek prvobitno hranio su prvenstveno zelene. Tako zelena boja podseća na zdravlje i budi želju za hranom.

Plava boja, za razliku od prethodno pomenutih, ne nalazi se često u prirodi. Postoji jako mali broj namirnica koje su prirodno plave te čovek nije navikao da ovu boju povezuje sa ishranom. Obično se kaže da plava umiruje, a za osobe na dijeti se preporučuje da jedu iz plavih tanjira jer će tako manje pojesti.

146,562people like this

5,730people like this

Uspešno ste se registrovali

Log in

Registration

Registration